Första SURF-besöket

Hej! 
Idag hämtade jag upp Sofia efter jobbet och sedan åkte vi till Skravelsjö. Vi gjorde i ordning  Lissan och lastade sedan henne, utan några som helst problem!! Lycka! Rullade sedan försiktigt iväg till SURF och även det gick kanoners. Tog min transport utan överlucka och det verkade gå finfint för hon stod stilla hela vägen. 

Väl där tog vi på utrustning i kallstallet och gick sedan in i ridhuset utan problem. Pigg och glad och nyfiken men duktig tjej trots flera hästar och nytt ridhus!! Vi tog vårat första skutt i slutet, ett litet hinder. Hon var mjuk, följsam, lyssnade bra och hoppade kanonfint över. Snacka om att det är lite mer bakkärra på denna.. 😍 Sååå lycklig jag är. 
Lastade lika duktig häst och for hem sen. 

Trodde för en vecka sedan att det här kunde vara långt bort men vi kommer varandra närmre varje dag och jag tycker verkligen om Lissan än fast hon har lite egna åsikter ibland. Vi ska nog bli ett asbra team framöver. 
Lycka! Total lycka. Ska sova riktigt gott nu.
(null)

(null)

(null)

Måndag

Red 40 min på banan med Maja och Q som sällskap ikväll! Lissan var så duktig och fin, lite pjollrig i munnen i början men ju mer hon fick röra sig desto mer slappnade hon av. Sååå trevlig i traven i slutet! Galopperade i lättsits ganska mycket och ökade och sänkte farten emellanåt. Växlade mellan stora och små volter och drog ibland på lite på långsidorna. Härligt!! Var en gång hon skulle protestera kändes det som, men då röt jag till lite och drev fram vilket ledde till att hon gav sig direkt och fortsatte framåt. Bra! 
Nöjd och glad matte samt en svettig och nöjd häst 😊
(null)

Söndag

For till stallet vid 12.30-snåret idag, tog in henne direkt och valde att rida innan jag donade med övriga sysslor! Kände mig peppad och underlaget på ridbanan var rätt så bra. 

Lissan bråkade inte någonting idag, hon gjorde som jag bad henne och försökte inte med något lurigt. Skönt! Kanske hon har fatttat att man inte kan få bestämma hur som helst. Red 40-45 min , jobbade med övergångar men mest tempoväxlingar i främst galoppen. Hon tyckte det var lite jobbigt men också kul, tror jag 😃 

Nöjd matte och nöjd häst 👍 Var själv i stallet och hade inte riktigt tiden att lastträna idag, så nöjde mig med en fin ridstund bara. Hoppas på att kunna åka en sväng på tisdag? Vi får se! 
(null)

(null)

Busan

Igår var det sjukt äckligt väder, regn och blåst och typ 0-gradit vilket innebar ISHALKA på vägarna. Bilar överallt som kör i diket, tvärs över vägarna och sladdar. Tog mig till stallet på kvällen vid 19tiden efter att ha hämtat bilen på verkstan i Överboda. Ny kamrem och vattenpump. Slutade med att jag tog in alla blöta hästar och stod sedan länge och borstade och mysade med min tjej. Klippte till manen och så. Blev inte mer gjort. 

Idag däremot, fredag, har jag både ridit och lasttränat henne. Gick både bra och dåligt. Underlaget på banan var sådär med tanke på gårdagens väder, men gick ju ändå att rida henne i både skritt och trav. Däremot ställde hon sig på bakbenen igen.. En gång. Kändes som att hon ville mot stallet och sluta ridas så när jag travade runt och kom närmare ingången så stannade hon och ställde sig. MEN den här gången blev jag förbannad mer än jag blev rädd, så jag slet tag i ena tygeln och fick henne ur balans och jag röt till henne så argt jag bara kunde. Och så fort hon klev ner så drev jag fram henne direkt med en jävla bestämdhet och fick henne till trav igen. Sedan travade jag i 20 min i båda varv utan att sakta av till skritt och hon ställde sig inge mer. Skrittade en sista stund och så skötte hon sig också, även om hon såg sur ut ibland.. Jag vann! Kändes bra. 

Lasttränade sedan en stund på gården i halvmörker, först med bred gång och sedan med smal. Hon skötte det jättebra! Var bara en gång som hon skyndade sig ut för hon dunkade upp huvudet i taket. Men kunde sedan ta in och ut henne hur jag ville. Härrliiigtt!! Ibland kliver hon på sidan men då tar jag bara upp henne den vägen istället, hon ska inte komma undan för att hon kliver på sidan. Och det gör hon ju, tar ett ordentligt kliv upp bara. Det är bra! Hon var inte ett dugg rädd för mellanväggen idag heller. Ett stort kliv framåt på den fronten :) 

Ridit i djupsnön

Höll mig till planen och red henne idag! Har längtat mer än vad jag oroat mig. Motivationen försvann såklart en aning när hor reste sig i söndags men jag har förlåtit henne för det 😘 Tror /hoppas det var en engångsgrej, verkligen. 

Blev ett pass på banan ca 35-40min i djupare snö, helt perfekt!!! Hon blev nog rätt trött av det märktes fort, att det liksom tog på extra. Red först väldigt väldigt kravlöst och bara styrde runt henne i skritt och trav, sedan samla lite i trav och sedan gick jag över till galopp. Varvade med att sitta och jobba henne en aning till att stå i lättsits och låta henne rulla på lite lagom. Fin! Duktig! Glad matte! Kändes verkligen jättebra och jätteskönt. Blev lättad på något sätt. Dessutom är hon ju världsmysig i stallet.. 

For och tittade på mina vänner när de hopptränare. Egentligen skulle jag vara med... men snart så 💪🏼

(null)

En kall tisdag

Tisdag och -17 har vi haft idag. Fast var aningen mildare på kvällen, ca -9. Longerade idag igen tråkigt nog, men kanske är bra också. Dels för säkerhetens skull och dels för att jag inte hade tid att rida, speciellt inte om det hade blivit diskussioner mellan mig och L. Imorgon ska jag rida är planen. 
Hur som, kanske höll på 30 min. Mest trav. Ganska omotiverad och uttråkad häst men hon gjorde det hon skulle och skötte sig bra. 
Och söt som en godis är hon. 
(null)

 

Longerat duktig tjej

Denna snygging var duktig idag!! Råmysig i stallet, stod så lugnt och stilla när jag donade med henne. 
Sedan longerade jag i 40 min i bra tempo i lite lagomt snödjup på ridbanan tills hon var avslappnad, mjuk, nöjd. Lyssnade fint på både inbromsning och ökning. Travade mest och skrittade emellanåt i båda varven.
Superskönt att få ha en bra dag utan tjafs då hon var rätt kaxig igår. 


Stegrade sig

Lissan stod på bakbenen med mig idag, två ggr i slutet av passet. Vi red först på banan en stund, i alla gångarter lugnt och kontrollerat. Sedan red jag i djupsnön en kort bit bakom ridbanan och det tyckte hon var lite äckligt men det gjorde hon ändå fint. 
När vi sedan skulle mot stallet ville hon gå ner mot hagarna och när jag då svänger tillbaka henne så ställer hon sig. Snacka om att få adrenalin! Och chockad blev jag! Har aldrig suttit på en häst som ställer sig rakt upp. 2 ggr hände det, sen satt jag av för det kändes som att hon skulle tippa över. Väldigt obehagligt. Ledde henne till stallet och då var hon jättesnäll?? Denna damen har verkligen ett humör emellanåt.. 

Lasttränade sedan en stund och hennes inställning var mkt bättre idag än igår. Hade inte breddat gången idag och hon tycker att mellanväggen är lite äcklig så när den rörde hennes höft så ville hon ut. Men vi gick in halvvägs och bara mysade inne och sedan kunde jag backa ut henne kontrollerat. Gav mig där. Ingen stress. Nästa steg är att få henne hela vägen in med ett lugn trots att väggen är där. Hmm. Blir spännande. 
Kommer inte åka på träning nu på onsdag iallafall - känner att jag vill ha mer kontroll vid både lastning och på ryggen innan jag åker på träning. Har inte någon aning om hur det kommer bli nu, om hennes humör eskalerar och att hon testar mig mer, eller om det kommer ge sig.. 

Morgondagens plan är att satsa på longering och trötta ut henne fysiskt på banan. Springa av sig. Känner helt ärligt inte för att rida henne imorgon. 
(null)

Envis häst men envisare matte!

Lördag idag och rätt bra temp, ca -4 grader.
For till stallet vid 12, Elina kom vid 12.30, jag mockade och donade först och sedan drack vi varsin kopp kaffe och planerade upplägget. Först red jag på banan med Ann i aningen djupare snö och lite bommar. Lissan var busig idag vilket inte är konstigt med tanke på att hon har vilat ons, tors och fre. Hur som! Fokuserade då på traven istället för galoppen då hon bara busade och bockade i galoppen, kände att hon lyssnade bra och fick mer koncentration i trav. Samlade, aktiverade, drev framåt och tog tillbaka. Red lite volter och linjer över bommarna och provade lite sidoförflyttningar. Totalt red jag ca 25-30 min. 

Sedan var det ju dags för lastningen. Mitt finger har inte läkt helt än så var lite orolig över det (men gick bra!). 
Hade öppnat upp transporten, breddat gången och grusat lite på rampen för min skull så jag inte halkar. Vi hade på henne repgrimma, longeringslinan och hade med en hink godis och ett spö ut på gården. 
En timme totalt höll vi på. Och hästen hann stå på bakbenen, slå skallen i taket på transporten, hoppa runt och fara. Men till slut gav hon sig. Det var ju bara envisheten som orsakar allt, hon är inte alls rädd. Haha! Knäppa, roliga, dumma häst. Hon är lite av en funderare.. Det vi gjorde var att lägga linan runt bommen där fram så jag fick hävstångseffekten och blev därmed myyycket starkare. När hon klev in lättade jag på trycket, men när jag ville ha fram henne eller att hon försökte backa så höll jag kvar. Ett steg fram - belöning med att lätta på trycket. När hela hästen stod inne i transporten fick hon kraftfoder längst fram! Och i slutet kunde jag ta in och backa henne som jag ville. KANONBRA!

Blir att upprepa samma imorgon fast med vanlig smal gång ist för bred. Hoppas hon sköter sig lika bra då. Kan hinna i ljuset ev på måndag med, annars blir det att träna i mörker då antar jag. Nu jävlar ska hon lära sig en gång för alla hur det går till! :) Känner mig väldigt glad och hoppfull idag. 

 



 

Planen gick inte i lås

Jaha. Lasta och åka till surf ikväll var planen, men så blev det ju inte. 
Det visade sig att Lissan är ett sto med eget humör och en egen stark jävla vilja dessutom. Helt orädd, inte alls stressad men VÄGRADE gå in i transporten. Stod med framfötterna på rampen men gick ju absolut inte in. Hon backade ut, gick halvt på, backade ut osv. Till slut gav vi upp med min transport och fick låna Olles fina. Lampor inuti, lägre bättre ramp, bra bakvägg och en trygg bom framtill. Men det hjälpte inte, hon var lika envis nu. 
Till slut när jag faktiskt tror att hon är på väg in så tvärbackar hon, vi tappar henne och hon springer helt plötsligt runt lös kring stallet och hagarna... TOPPEN! Verkligen toppen. Ner förbi hagarna och ut på åkern i djupsnönn kutar hästen runt runt, sedan kommer hon kutandes förbi mig, upp mot stallet, ner igen, och när jag försökte blocka henne höll hon nästan på att göra någon slags slide-stop över mig.. Herregud.. Man hinner ju såklart bli ganska rädd även om jag försöker tala lugnande med hästen och få henne till att sakta ner. 

Till slut går hon in i Grace's hage och då kan jag få henne att komma till mig. Sedan följer hon mig lugnt och fint in till stallet och står svettig men lugn i stallgången när jag tar av grejerna och känner igenom hennes ben. Såg lugnt ut, var bara en av bootsen som hade fått sig en spricka liksom. Var nog när hon var ute i djupsnön. Lindade benen för säkerhetsskull och fick besviken bara inse att det inte skulle gå ikväll. Fan då. Hon som ska vara van att bli lastad. Får helt enkelt be gamla ägaren om tips och lastträna i helgen i dagsljus med någon lina eller liknande.. 

Huvudsaken ingen gjorde illa sig. Varken hästen eller främst Elina som var en ängel som hjälpte mig. Jag fick mig en repa över ena fingret när hon slet sig bak ena gången så jag slet upp skinnet i mitten av fingret. Det är omplåstrat nu och svider som tusan men är ju ingen fara.  

Hmm.. Det här med hästar är minst sagt en berg- och dalbana. Tänk vad lycklig man blir när det går bra och vad olycklig man kan känna sig när det går dåligt. Hade sett fram emot ikväll otroligt mycket, men det kommer fler gånger. Bara hon lär sig gå in snällt så jag slipper oroa mig för lastning varje gång. Med lite träning så.. Godnatt nu. 

Oväder och storm - lugn och duktig häst

Idag slutade jag jobbet tidigt så jag svängde förbi mamma, plockade upp henne och for till stallet.
Vi donade med sysslorna så som att mocka, fylla mat och vatten osv. Sedan gick vi och hämtade in donnan i stallet. Vädret är helt galet idag, stormar och blåser och regnar/snöar men trots det var jag fast besluten vid att sitta upp en liten stund idag också på ridbanan. Själv i stallet - duktig. Ute i storm - duktig. Det känns som att det inte spelar någon större roll vad jag hittar på förr oavsett tar Lissan det med en klackspark och ser hur glad och nöjd ut som helst!! 

Red henne ca 20 min i alla gångarter och hon var HUR trevlig som helst. Egentligen hade jag nog aldrig velat sitta av för hon är så fantastiskt rolig att rida, och så fort jag gör halt står hon stilla och lugnt tills jag ber henne gå. Det är en fin egenskap hon har! Hon hittade stödet i min yttertygel och lyssnade fint när jag ber henne flytta för skänkeln. Känslig och lyhörd. SÅ FIN HON ÄR!!! Tänk att hon är min!! Känns overkligt. ♥
Bild från vår första dag tillsammans, 12/1-2018. 

Första uppsittningen

Idag har jag suttit på henne första gången! 
Jag longerade först med sadel i skritt och trav, sedan hängde jag ned stigbyglarna men det brydde hon sig inte alls om. Skönt! Satte mig upp och skrittade, travade och tog två korta galopper - en i varje varv, men allt detta skedde såklart väldigt kravlöst och lättsamt. Vill skynda långsamt men som någon sa till mig,"inte konstla till det" heller. Lissan skötte sig så bra som man bara kan så hon får 10 guldstjärnor! 
Wow vilken häst jag har skaffat mig 😃
(null)

(null)

Fina tjejen

Hur fin får man vara?
Och dessutom blev hon ju kalas-fin i det nya tränset från Hööks som jag har köpt åt na! 
Pappa har hjälpt mig att bygga en slags låda som är isolerad så att hon kan ha vatten i hagen utan att det fryser på en gång, jag var och lämnade den i stallet nyss. Verkligen en jättefin insats av pappa för jag tror den kommer fungera kanon, och snygg blev den! Får nästan ta och knäppa kort på den imorgon. 

Hittade igen batteriladdaren till min kamera så om jag inte glömmer bort ska jag ta kort på min fina donna imorgon. ÅH! Tänk att hon är min!



Välkommen hem, fina Lissan!

Nu är det alltså lördag och Lissan kom till mig natten mot fredag.
Torsdagkväll kl 23 ringer telefonen och chauffören som kör hästbussen talar om att de är på G. Jag ringer i min tur mamma och säger "Nu är det showtime!" som då hoppar i alla sina kläder och kör till Yttersjökorsningen där hon möter upp lastbilen med hästen i och lotsar honom bort till Skravelsjö där jag står redo att ta emot dem. Snacka om att jag var pirrig när jag såg hästbussen köra in på gården!! Hon står där inne liksom..

När han öppnar dörrarna och man ser hennes öron sticka fram bakom en boxvägg så blev jag ju alldeles lycklig i hela kroppen. Min häst, min!! Han tar ut en aningen stapplig men nyfiken flicka som efter några tveksamheter hoppar ned för rampen och gör ett slide-stop i snön (inga broddar). Jag tar emot grimskaftet och leder in min nya häst i stallet på en gång för att hon inte ska halka. Och vad tror ni hon gör? Kissar och ställer sig sedan och äter. Haha! Hur cool får man vara? Mysade med henne, la på täcke, gav henne gott om mat och kollade igenom hennes ben innan jag och mamma var tvungna att slita oss därifrån och åka hem. Hästarna behövde få sova, framförallt Lissan. 

Dagen efter var ju en fredag som jag hade tagit ledigt på för att jag ville vara i stallet hela dagen! Bra beslut tycker jag! Hade ställt klockan på 8 men 6.30 slog jag upp ögonen och då gick det ju absolut inte att somna om.. Haha!! Min nya häst står ju i stallet och väntar på mig. Åkte dit och köpte en macka på vägen.
Då hon inte har vinterskor kunde vi inte släppa ut henne så där stod hon, själv i ett nytt stall och tittade på mig. Även nu var hon ko-lugn. Dagen fick spenderas i stallet helt och hållet. Hämtade transporten och städade den, pysslade och mysade självklart tooookmycket med pållan, kollade igenom hennes hage så att den var hel osvosv. Tiden går fort när man har roligt - visst? Sedan kom Elina och var med oss, och även Annika som skodde om Lissan. Vid 16-tiden kunde jag släppa ut en lycklig och busglad häst i sin nya hage! 

Idag, lördag, har hon mysat och busat en hel del i hagen. Det verkar som att alla tycker om henne hittills för hon är otroligt nyfiken och social! Och kramgo! Så är svårt att motstå några pussar om man går förbi.. :) Efter att ha kutat runt och bockat som ett vilddjur tog jag beslutet att longera henne på ridbanan vilket gick HUUUR bra som helst. Hade räknat med en galen häst som skulle racea runt runt men icket, hon lyssnade fint och travade lugnt och försiktigt runt mig i båda varven. Höll inte på länge eftersom hon var så duktig. 

Imorgon ska jag låna hem en sadel så jag antar att det blir första uppsittningen... Så otroligt spännande!!
Älskar henne redan. Trodde inte det var möjligt att det skulle kännas såhär fantastiskt bra men oj, vad hon har tagit mig med storm de här dagarna. Tror verkligen att det kan bli en perfekt häst för mig som jag kommer ha väldigt roligt med. 
 

♥♥ Lisbeg är påväg! ♥♥

Nu händer det grejer!
Lissan är på väg hitåt, hon lämnade Borås igår vid 14-tiden och har fått sova på hästhotell i Stockholm. 
Fick precis samtal från chauffören om att de har blivit stillastående ett par timmar pga trafikstopp och rullar nu ifrån Kramfors vilket innebär att de inte är framme hos oss i Skravelsjö förrän typ.. 12 inatt? Sitter på nålar och kan knappt vänta.. Men det viktigaste är att hon kommer fram säkert. 
Längtar tills jag får hem henne och får börja lära känna henne ♥

Bild som förra ägaren Kicki skickade till mig igår! 

Lisbeg Silent Night

Nu är det bestämt! 
Lisbeg Silent Night kommer bli min och hon flyttar upp hit från Borås om exakt en vecka. Lycka! Så otroligt spännande. Jag längtar så att jag håller på att spricka. 

Hon är ett sto född 2012, alltså 6 år. En skimmel som är otroligt söt.. ↓
Import Irland, har stått i sverige ca 2 år.  Inriden ca 2,5 år. 
Ikväll ska jag till stallet och fixa med Q's mat, mockning samt motionera honom en sväng åt Ann och sedan ska jag ta in pållarna och därefter ska jag fixa inför ankomsten :D  Spåna boxen lite, smörja upp saker, rensa skåpar.. 
Kommer bli så otroligt otroligt himla superduperroligt. 

 
RSS 2.0