charlotte~valborg

Nökkvi kommer att bli frisk, baltazar har fått nya skor och solen lyser!
Känner mig lite piggare och kommer att njuta av valborg med mina fina vänner trots min förkylning, hoppas ni andra får en riktigt bra kväll!


charlotte~



De flesta av er har nog sett den här videon tidigare men ni som inte har sett borde se den!
Jag blev riktigt förvånad haha, vilken hopphäst!

Imorgon kliver jag upp vid halv 9,
som ni kanske redan vet så kommer vetrinären halv 10 och hovslagaren 11. Sen måste vi hämta hö imorgon också och det är valborg. Egentligen har jag skola men jag är inte alls pigg utan har en hemsk hosta och är lite febrig.. därför blir det en riktigt jobbig dag imorgon.. ni får hålla tummarna för lilla nökkvi imorgon, hoppas att vi får bra nyheter.♥

amanda~hoppat lite

Nu har jag fixat en film.. Fick ju bara med ett av hoppen så den blev rätt kort. Ni får ursäkta hennes hoppteknik, men hon är ju trots allt en islandshäst;)

amanda~Idefix

Idag fotade jag Idefix lite vid bäcken, blev inte så bra bilder.. Har typ inga bilder på hästarna så det ska fixas imorgon hade jag tänkt! Det är bara lite svårt att fota dem, eftersom det är så dåligt ljus i hagen och jag har ju ett ganska långt objektiv så man kan inte hålla i dem och fota samtidigt.. Vet inte riktigt hur men på något sätt måste jag ju lösa det!

amanda~ridbyxor

Fick ett par nya ridbyxor av min mormor och morfar i Fredags(?), ett par helt vanliga svarta. Behövdes verkligen då mina gamla hade blivit alldeles för små..
Igår hoppade jag och Sessan litegrann, filmade men minnet tog slut på ajfånen efter typ ett skutt.. Men ska se om jag kan få ihop det till en film ändå!

amanda~ska skärpa mig

Hej! Tråkig uppdatering här, ska försöka skärpa mig.. Funkar iallafall att lägga upp bilder om jag har datorn ansluten via en internetsladd istället för trådlöst. Hade tänkt fota lite idag men såklart så regnar det och är grått och trist.. Red iallafall ut igår med sessan och idefix(hunden) och det gick väl hyfsat, vände för att han började skälla efter en ganska lång bit och hemåt gick det grymt bra!




Sessan i nya grimman!

 

charlotte~älskar dig♥
















charlotte~sjuk

Det är tråkig uppdatering från min sida, men jag rider ju inte Baltazar när han saknar en sko, nökkvi har ju sin fång och jag är sjuk. Har ont i halsen och är förkyld men förhoppningsvis går det över innan måndag och valborg!

Nökkvi har fått medicin i 10 dagar nu och han står fortfarande på boxvila. På måndag kommer vetrinären tillbaka hit för att kolla till Nökkvi, kolla hans tänder (och ev. Baltazars också) och sen kommer också vår hovslagare för att sko båda, men vi får väl se hur det blir med Nökkvi på skofronten. Verkas ska han göra iallafall.

Så ligger det till!

bild i repris!

charlotte~hejsan

Tjabba alla ni som läser våran lilla fjantiga blogg..
uppdateringen är tråkig och inläggen ser likadana ut, förstår om ni tycker det är tråkigt men vi uppskattar ändå varje kommentar och alla ni som troget klickar er hit!

Nu ska jag skärpa mig och så fort Baltazar har fått skor (måndag) så ska jag ta hit någon som kan fota oss! (amanda, emma?) Det vore väl roligt?:)
Snart smälter ju snön och då blir det mer filmer och så med!

Det var det jag hade att säga nu, hej så länge!

amanda~dagen

Tisdag idag, imorgon blir sista "normala" skoldagen innan helgen, eftersom på Torsdag ska vi på besök på nåt ställe och slutar vid 11-halv 12, fredag kommer vi få sluta en timme tidigare än vanligt och sen är det helg. Ledigt måndag och tisdag sen också! Inte dåligt!
Dagen idag har väl varit rätt okej måste jag säga. Först skola, sen ett snabbt besök på pegasus, hem, käka nudlar, på med ridkläder och iväg till Linnéa. Rida, rida igen och sen hem.
Mina egna hästar fick dock vila idag:) Ska försöka rida resten av veckan så de blir nog bara bra.
Nä nu väntar sängen, Godnatt♥

charlotte~skolös + man



Baltazar har tappat en sko ännu en gång.. Fy vad tråkigt det kändes, nu när allting går så bra på ridpassen! Hoppas att hovis kan komma fort. Därför kunde jag ju inte rida så jag valde att göra något åt Baltazars man istället ↓





Han hade lång man förut, som låg på ena sidan. I mitten av mankammen så var det alltid lite man som ville lägga sig på fel sida men jag gjorde ingenting åt det då. Sen klippte vi honom, och en del av manen vill fortfarande över på fel sida, så därför tänkte jag försöka göra som på bilden. här över, alltså dela manen på hälften!


Bilden till vänster tog jag förra veckan, där ser ni hur hans man far åt alla håll.
Den högra bilden tog jag idag, efter att ha borstat och delat på manen! Jag hoppas att det stannar där nu, och att det blir snyggt.. det är bara att vänta och se!




amanda~nytt

Var förbi på Pegasus en snabbis med pappa idag. Köpte lite bra grejer där, inget speciellt egentligen men..
Ett dressyrspö, två grimmor (eftersom vi tappar bort alla grimmor typ) ett grimskaft, bvitamin och två ryktstenar.
Någon av er bloggläsare som använder bvitamin?:) Jag använder det nu till hästarna under pälsfällningen, också när de sätter päls.

charlotte~krig i somalia

Sitter och jobbar med ett skolarbete, ska ha en redovisning om inbördeskriget i somalia..
Amanda har tagit tag i bloggen och det är bra, jag har varit lite i en annan värld i några dagar nu faktiskt!
Baltazar vilade igår eftersom jag hade oerhört mycket att göra igår. Idag är det också massa plugg som måste göras men vi får se om jag hinner rida. Baltazar var ju sååå fin senast så jag längtar!

amanda~regn

Tja! Sitter nu i skolan och har tråkigt.. Som vanligt haha. Det regnar och är dåligt väder idag så vi får se hur det blir med min och Linnéas ridning, annars var de ju tänkt att vi skulle rida:) bra iallafall att det regnar så snön försvinner någon gång!

amanda~hejhej

HEJ! Idag red jag Sessan barbacka till Linnéa och så for vi ut med henne och Aldis. Det gick väldigt bra och vi red upp en sväng i skogen och plumsade lite i snön.
Sen for vi ut med Sikkan och Flora, jag red Flora. Hon skötte sig jättebra idag tycker jag så det var kul:D

Förlåt för att uppdateringen inte är på topp här just nu men det är så mycket annat.. Ska bli bättre på att mobilblogga och försöka hålla uppdateringen grym. Kör igång imorgon! 


amanda~godnatt

Nu väntar sängen, tänkte bara skriva ett sista inlägg för kvällen. Imorgon är det skola igen.. hate it. Men nu är det bara att hålla ut dom sista månaderna/veckorna, sen är det sommarlov! Gissa om jag är taggad!?
Nej nu.. nattinatti
(MIN HÄST ÄR MYCKET MER BIFF ÄN CHALLES, JUST SAYIN)

charlotte~biffen

Min häst är ju biff!

amanda~idefix

Hej! Har bloggat jättedåligt dom senaste dagarna,men det har varit fullt upp. Har bland annat värvat en ny familjemedlem, Idefix!
Han är en tollare på 3 år, hur fin som helst:D

Idag red jag Sessan till Linnéa och så for vi först ut med henne och Lakkris (en unghäst) och det gick jättebra.
Sen ställde jag henne i en box och så tog vi ut Flora och Aria på en tur, gick också superbra och Flora var jättepigg och duktig:D
Så det var kul,
nu börjar snart ponnyakuten som jag såklart sitter bänkad framför varje söndag;) Kram

charlotte~drömhästen♥




Jag & Baltazar idag, i en ljusblå/vit outfit! (fast schabraket ser vitt ut på bilderna haha)

Min häst är en riktig drömhäst!♥♥
Tror aldrig att det har gått så bra att rida honom som det gjorde idag, så himla fiiiin han var!!! 
For upp i skogen och först är det bra skottat och sen blir det djupare snö ett tag, så det var perfekt att rida i, sen var det vindstilla och sol så jag njöt varje steg han tog!

Nu har vi verkligen hittat varandra, det tog ganska lång tid men nu är vi ett team när vi är ute tillsammans och det känns ruskigt bra ska ni veta! Han gick i form hela ridturen och vi tränade som sagt på övergångar som gick jättebra! I alla fall mellan skritt och trav, i galoppen blev han busig och lite trotsig och kickade flera gånger men jag bara samlade ihop honom och tog om det igen så han gav sig efter en stund!

Är riktigt, riktigt taggad på att fara på dressyrträning med Anna snart igen nu när det går så bra med Baltazar:D

charlotte~knas











Dåliga bilder på knashästen idag!

charlotte~grått

Idag är det vindstilla och lite grått, men ingen snö eller regn,det duger som ridväder!
Baltazar vilade ju igår och mina planer för dagens ridpass är att vara stadig i händerna och jobba med övergångar och att såklart jobba honom i form under tiden. Ska också försöka knäppa lite kort med kameran idag, som jag sa är vädret lite grått men vi ser väl om jag har nåt att visa senare!:)

Det behövs verkligen lite nya bilder nu..

charlotte~tävling



http://ponnysmurfarnas.blogg.se/2012/april/vinn-mountainhorse-ridbyxor.html

Är med och tävlar om dessa snygga ridbyxor:) va med du också!


charlotte~ingen ridning

Varit på moppekurs och sedan gick jag på stan en stund innan pappa hämtade hem mig.
Det är snö/regn som faller från himlen idag igen så jag skiter i ridningen idag och satsar på imorgon istället!
Ska försöka fota nya bilder så fort det blir bättre väder ute, längtar tills det är sommar! Då ska det bli bildinlägg ofta, det lovar jag er!:D


charlotte~moppe?


Lördag!

Klev upp tidigt och gav hästarna mat och sen sov jag vidare till halv 11 då alarmet ringde. 
Tanken idag är att jag ska på moppekurs och köra men det är ju tveksamt om den ens kommer gå då det är massvis med snö här i Umeå.. 

Kommer rida sen också om ingenting kommer ivägen!

amanda~japp

Äntligen helg!

For och red hos Linnea idag, som gick skitbra, sen hem käka pizza, godis och chips. Hade tänkt vara med kompisar under kvällen, men det blev det inget av så nu sitter jag och skypar med några och har gjort det typ hela kvällen.. Haha:)

Imorgon ska Sessan ridas iallafall.. har inga direkta planer, vet inte om jag ska rida med Linnea heller?
Ja, får helt enkelt se imorgon!
Nu ska jag va social,hejdå

charlotte~nu är det helg!



Idag mockade jag och fixade hos hästarna när jag hade kommit hem och ätit lite.
Sen tog jag ut Baltazar en sväng, men av misstag tog jag stora feta kängor som inte alls gick att rida med.. mina ben blev som tjocka pinnar så han reagerade inte alls när jag drev honom med skänklarna vilket blev jättedrygt, dessutom började det tokblåsa och snöa så vi red inte alls långt idag men han gick fint i form på hemvägen:D

Har verkligen hittat knapparna på honom nu känner jag! Grymt!

Måste också berätta att Nökkvi har druckit idag och det gör mig så glad! Han drack ju inte under de två första dygnen så jag blir riktigt lättad.

amanda~bäääst

Ni fattar nog inte hur bäst det gick att rida idag! Min häst är verkligen världens bästa och finaste!
Var inte så supertaggad först och kom ut rätt sent, men det var verkligen tur att jag kom ut för det var världens bästa ridtur typ<3


Jaja. Sovmorgon imorgon, lär behövas eftersom jag har två stora skoluppgifter som jag hade tänkt att börja med nu, eller ska ba duscha sen så;)
SÅ JAPP, nu kör vi! Uppdaterar imorgon.

charlotte~tokhästen

Baltazar var sjuuukt kul att rida idag!
Han var inte lugn någonstans, energin bara flödade och när jag försökte få honom att fokusera så kickade han istället haha galenpanna.. När jag hade tröttat ut honom lite så jobbade han på och det gick superduperbra, älskar när han går i form sådär som han gjorde i dag!

När jag kom hem så skulle jag krama honom från ryggen innan jag skulle hoppa av, men då sänkte han huvudet så jag föll av HAHA, ni skulle ha sett min skrattattack när jag låg på marken framför Baltazar och garvade åt mig själv..;)

Ryktade Nökkvi och gav dom nytt vatten, sen mockade jag och nu är jag påväg ut för att godnatta dom:)

fina fina häst

amanda~plugg

Tja! Ingen ridning för mig idag inte, har pluggat och sånt där viktigt istället..Hehe. Vart ju ändå mycket gjort osv.;)

Nej nu efter en fikapaus tror jag att jag kör igång igen! Ska försöka sova tidigt ikväll så man kommer upp nån gång imorgon.

Bara för att jag saknar sommaren såhääääääär mycket så får ni en sommarbild!

charlotte~ojoj


Mina fina, fina hästar♥


Jag ursäktar mitt tråkiga och dåliga bloggande under de senaste dagarna.

Det är skola och sen direkt hem och ta hand om mina hästar som gäller nu när Nökkvi är sjuk, vill göra det så bra för honom som möjligt!

Han har hönät och vattenhinken upphöjd så att han inte ska behöva böja sig ner, (det blir extra ansträngade för framhovarna) och sen får han också medicin på morgon och kväll. Höet blöter vi i några timmar innan vi ger honom det för att övrig näring som kan förvärra fången ska "fara ur" och sen är det att hålla boxen ren och fin som gäller.

Baltazar fick röra lite på sig idag, jag longerade honom i 20 minuter. Kände konstigt nog inte för att rida men dessutom ville jag inte lämna hunden och Nökkvi ensamma heller idag, så vi höll oss på gården.  Han skötte sig bara fint och den här gången höll han sig på benen hela tiden;)
Nu blir det kvällsfika och sen sova, klockan är kvart över 9 och jag ska försöka komma i säng fort. Kliver ju upp tidigare nu när Nökkvi behöver medicin, specialhö och sen mockar jag också hans box på morgonen!

amanda~snöööö-.-

Vill bara börja inlägget med att säga att jag håller alla tummar för att Nökkvi blir bra♥ Kári hade fång för två år sen och det är verkligen inte kul..
Så nu får vi verkligen hoppas att Nökkvi tillfrisknar fort!


Idag är det verkligen inte kul väder. Snöar jättemycket, när man äntligen hade fått börja se lite vårtecken och börjat längta till sommar, nä då kommer det värsta snöovädret, inte kul!
Jag kom mig iallafall ut till stallet vid 8, och då tog jag ut Prinsessa på en promenad. Kunde ju ha ridit henne i skritt men orkade inte sadla och tränsa.


Sorry för att det bara kommer upp fula mobilbilder just nu, men 1. min dator klarar inte av att lägga upp systemkamera bilder, är något fel. 2. har inga nya bilder!!



charlotte~fång

Igår var jag ute hela dagen. Direkt jag kom hem så jobbade jag ute hos hästarna med mamma, vi ringde vetrinären som sa att vi skulle ta in nökkvi så vi fyllde massa spån och tog in båda. Sen hämtade vi hö vid 6-7 och sen var det egentligen bara att vänta. Nökkvi la sig direkt i boxen och låg i ett par timmar, sen låg han en gång till senare på kvällen.

Vid 12 på natten så kom vetrinären och jag tyckte han var duktig. 
Han kom fram till att Nökkvi har fång men på en skala från ett till tre så ligger han bara på en etta än så länge, vi upptäckte det tidigt vilket känns riktigt bra. Han fick en spruta med smärtstillande och sen tog han också av framskorna och kortade hans tår. 

Precis för ett år sedan så insjuknade min förra islandshäst Garpur i fång och han fick ju avlivas sommaren 2011. Därför känns det här helt overkligt, som att jag är tillbaka i samma mardröm en gång till.
Nökkvi ska få medicin 2 ggr/dag och boxvila i 10 dagar, sen kommer vetrinären på återbesök och vi hoppas att det redan då syns förbättringar. 
Så ligger det till just nu.

amanda~media


YES:D Idag fick man veta om man kom in på det man ville eller inte, bara preliminärt men ändå! Grymt!

amanda~plumsat lite

Hejhej! Idag har Linnéa lurat ut oss på skogsäventyr;) Haha nä men vi red upp i skogen, och det var kanske inte världens smartaste men.. Fick plumsa jättemycket då snön inte hade smält så mycket där, sen så råkade Sessan trampa sig med brodden på något sätt, men det gick bra och vi överlevde hehe!
Vi orkade inte rida mer sen efter det, så då for jag och Sessan hem. Hon kommer nog ha träningsvärk imorgon! haha


Världens bästa häst har jag!♥

charlotte~nökkvi

Gick ut med mamma och gick/sprang lite med nökkvi. Han haltar, rejält.
Jag blir så himla orolig:( imorgonbitti kommer vi följas ut och prova gå lite igen och då får vi se, är det likadant eller värre så blir det att ringa vetrinären så just nu hoppas jag bara på det bästa. Han är ju mitt allt, min älsklingsgubbe♥


amanda~ponnyakuten

Nu = ponnyakuten och kladdkaka

amanda~funi och flora

Två iPhone bilder på Funi♥


Hej! Idag har jag hunnit med att rida Flora och Funi. Först for jag till Linnéa och vi red lite där och det gick bra. Sen for jag hem och då ville mamma rida ut med mig, så hon fick rida Sessan också tog jag Funi. 
Funi är lite speciell och är väldigt rädd av sig, men ändå jättemysig och snäll häst. Orkade inte rida Kári eftersom han är så seg..haha.
Aja, det gick jättebra och nu ska jag se Ponnyakuten så hejdå!

charlotte~hälta?


Gulliplutten!



Mamma och jag stod säkert ute i 5 timmar och skottade skit från hagen idag.. våren är inte min favoritmånad just för att hagarna är hemska då! Nu är en hel del borttaget iallafall och imorgon blir det att hämta hem hö igen.

Har varit ute med Baltazar i kanske 45 minuter idag, han hade konstigt nog mycket energi än fast han har ridits bra dom senaste dagarna, så därför fick han jobba mycket i trav idag! Kan försöka fixa lite nya bilder i veckan, måste bara hitta ett bra ställe att rida på bara:D 

Jag tror att Nökkvi är halt. Ska kolla hur han rör sig och känna lite på honom nu när jag går ut för att godnatta dom, men han såg riktigt stel ut och jag hoppas verkligen att det inte är något. Den här månaden förra året så var det precis samma sak fast Garpur som haltade och han fick ju fång så man hinner ju bli orolig:( 

amanda~nattinatti


Med dom här två bilderna på mina godingar så säger jag godnatt! Eller jag ska inte sova men det kommer iallafall inga mer inlägg inatt höhö. HÖRS IMORGON
Har ni tråkigt kan ni kolla in min grymma spotifylista: A M A N D A S

amanda~handhästar

Hej! Skulle egentligen vara hos Linnéa halv 12 idag, men försov mig såklart så var där någon gång vid 12. Idag så red jag Sikkan med Flora och Aldis som handhästar, gick himla bra och var jättekul! Alla hästarna var pigga efter att ha vilat ett tag. När jag kom hem efter så hade det blivit typ snöstorm ute så mina egna hästar fick stå idag. Imorgon hade jag tänkt rida Sessan en långtur och sen ska jag till Linnéa också:) Blir bra, nu ska jag he på någon film tror jag!

charlotte~amazing


Glömde ju berätta att jag tog mig upp på Baltazar för första gången barbacka igår, utan hjälp av något slag!

Har försökt i hagen men han blir bara sur och går iväg och jag förstår honom haha.. men igår, då fixade jag det! Känner mig värdig en medalj eller något;)

charlotte~ellen

Jag drog mig ut vid 12 och mockade, fyllde hö och grejade lite. 
Vid ett kom Ellen och vi gjorde i ordning hästarna! Hon provade som sagt Baltazar så jag red lillsvartis idag.
Det blåste och snöade så vädret var inte särskilt roligt och Baltazar som inte tycker om blåst blev lite fjantig ett tag men Ellen som red mycket förut hade inga problem med det tyckte jag det såg ut som iallafall! 
Jag tror hon tyckte att han var trevlig:D

Nökkvi var ju go och glad som vanligt, han är ju som en liten björn den där! 
Tänker ta mig en dusch nu och sen var ju tanken att jag skulle fara och vara med vänner hos emil men det krånglar med skjuts så vi ser hur allting blir.. Ha en riktigt bra lördag nu allesammans!

Gammal bild:)

charlotte~världens bästa vänner




Två charmiga bilder från igår som jag snodde av Britta! (hoppas det var ok)

Jag har då världens goaste vänner, det kan jag lova er! Igår var jag med signe och åt kinamat och drack sedan kaffe på NK och bara snackade, sen drog vi till Teg och träffade alla dom här härliga människorna (vi var totalt 18 stycken) och firade Edvin (han på den nedre bilden) som fyllde 16 år!

Snart kommer signes storasyster Ellen hit, hon brukade hjälpa mig med Garpur förut, då jag tyckte hans bockningar var obehagliga och nu vill hon komma och träffa den "nya" hästen! Blir kul att höra vad hon tycker om Baltazar!:D Ikväll far jag och sover hos emil med några vänner och så ser min dag ut!

amanda~bästa ridturen!


Dålig mobilbild från idag!
Idag har jag varit med om världens bästa ridtur typ! Var så himla fint väder och Sessan skötte sig megabra:D
Red i bara tjocktröja och jeans och converse för det var så varmt! Hoppade ett hinder på banan typ 2 gånger innan vi for upp i skogen, travade på i lite djupare snö och det var bara hur härligt som helst.
Hon blev lite svettig efteråt som vi jobbade på i snön där, men det är ju bara bra.
Nej nu ska jag sluta babbla, ska fara till Anja och se skräckfilm hos henne med några vänner så det blir nog kul!



charlotte~3 hästar

Har ridit tre hästar idag!

Började med att gå ut och fixa Nökkvi, sen red jag honom över till Linnea där vi helt enkelt bytte häst så jag red hennes Jago och hon red Nökkvi. Sista biten bytte vi häst och jag red Nökkvi hem igen!
Direkt så ryktade jag Baltazar och for ut en sväng barbacka på honom!

Jago ville först gå och sova men jag jobbade fram honom lite och han blev riktigt trevlig! Han föll lätt ner i form och gick på bra, särskilt i traven! I galopperna blev han taggad och jag tror det var bra för honom att få jobba lite mer då Linnea rider ganska försiktigt. Men det var roligt och jag lär nog rida honom rätt snart igen!

Baltazar gnäggade oerhört mycket idag på bortåtvägen, vilket han aldrig brukar göra annars haha! 
Han slutade gnägga när vi vände hem och då fokuserade han mer på mig och han blev superfin att rida, så härlig känsla! 

Nu ska jag äta, duscha, fixa till mig lite och sen far jag in till stan för att vara med min fina vän signe!

Jago

charlotte~SOL!!

Ligger i sängen nu men ska kliva upp strax hade jag tänkt. Som ni kanske redan vet så är det soligt idag!!! Det var längesen nu och jag älskar solen<3
Idag blir det ridning och förhoppningsvis kan jag fixa någon som kan fota lite:D:D

amanda~hoppat lite

Hoppade för första gången i år idag! Har ju inte ridit på några dagar så hon var lite smått galen haha, inte liiite pigg.
Var inte tänkt att jag skulle hoppa, tänkte bara fara ut en barbacka sväng i mestadels trav men när jag såg ett hinder stå på ridbanan när jag red förbi där kunde jag ju bara inte låta bli! När vi gick fram till hindret var hon jätterädd för det och blåste upp sig och hade sig, så jag stod bara stilla med henne och försökte övertala henne att det inte var nåt farligt och efter ett tag kunde vi skritta över.
Så vi skrittade över det typ 2-3 gånger och sen tog vi det även i trav! Då var jag nära att flyga av en gång när hon tog ett jumbo hopp.. Hahaha åh hon är ju bara bäst min lilla Sessaaa:D Det var riktigt kul att hoppa iallafall och det verkade Sessan också tycka efter att hon blivit av med sin rädsla;)

Gammal bild från i somras då vi hoppade!

charlotte~pessoa

Det finns så oerhört många åsikter och tankar om just pessoabett. Jag har själv inte erfarenhet av bettet då jag aldrig ridit med pessoa men såklart har man hört en hel del om det.
Som amanda skrev igår så var det riktigt många ponnysar igår i vännäs som rids med pessoa, och då är ju ryttarna små tjejer/killar som inte vet vad bettet gör mot hästen då man använder det fel.

Sökte på google och hittade en lång men riktigt bra text om pessoa och det kan vara värt att läsa!


"HÄSTINTRESSERADE! KOLLA HIT OCH HJÄLP TILL ATT STOPPA PESSOAT OCH DESS SKADOR PÅ HÄSTEN! 

Varför du aldrig mer vill rida på ett pessoabett

Pessoabettet är från början ett körbett vars namn man använder idag kom genom att Nelson Pessoa (känd hoppryttare, far till Rodrigo Pessoa) började använda det. Något det talas om att han ångratidag. Egentligen heter pessoabettet Dutch Gag vilket på svenska betyder Holländsk munkavle.

En vanlig missuppfattning

Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.

Hur fungerar då ett pessoabett?

När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:
Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler.

Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna.

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet
är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt.

Hur reagerar hästen på detta?

Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sej än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer.

Skulle man då väl byta bett
är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp än mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner.

Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet. Förändringar som man kan se på en häst som rids på ett pessoabett, förutom det jag nämnt ovan kan exempelvis vara att man märker av en förändring i hästens gångarter, hästen blir trippig i steget. Långa mungipor (bild ovan) är också något man ofta ser hos hästar som rids på pessoabett just för att det inte finns något stopp. Många hästar springer även och gapar till bettet för att undkomma smärtan. Signalerna som ges till hästen från pessoabettet är konfliktartade som jag nämnt tidigare vilket ger reaktionen hos hästen att den drar sej undan. Ofta ser man ponnyer/hästar som går bakom hand, med sänkt rygg och bakbenen "på andra sidan ridhuset". Pessoabettet ger summa sumarum spänningar i hästens kropp vilket aldrig är hälsosamt.

Och slutligen

Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen! 



Vanliga funderingar

Om man har en häst som gärna springer på, vad ska man använda för bett då om pessoat alltså är dåligt?
Det första man ska göra är att undersöka anledningen till att hästen springer. Har den ont någonstans? Har den dåligt passande sadel? Är ryttarens ridsätt anledningen till det hela? Är hästen frisk så måste man först och främst jobba med lydnaden. Att betsla upp är i många fall en genväg då det i många fall egentligen handlar om att grundarbetet inte sitter. Skulle man vilja rida på ett skarpare bett finns det tusentals andra som är bättre än pessoabettet! Se till att du vet allt om bettets funktion innan du stoppar det i hästens mun! Vill du ha ett bett med hävstångseffekt (som alltså då används med kedja) är det lämpligast att rida med dubbla tyglar så att du kan välja när du vill använda hävstångseffekten och inte.

Men det är ju hästmänniskor inom eliten som rider på pessoabett? De kan ju inte ha fel!
Faktum är att de inte är allsmäktiga, de inom eliten. De kan göra sådana "enkla missar" som att sitta med felvinklade händer. Medaljer och berömmelse betyder inte per automatik att man vet allting eller tar till sej all kunskap som delges en. (Vill du ha exempel så kan jag ge dem). Jag tror själv att du när du läst om pessoabettet inte skulle vilja stoppa det i en hästmun ens för en dag.


Om jag sätter tygeln i den stora ringen då, borde det inte verka som ett vanligt bett då?

Nej, det gör det inte. Om du däremot skulle sätta både sidostycket på tränset och tygeln i den stora ringen får du däremot samma effekt. Fast det blir enbart rörigt och då kan du ju alltså lika gärna använda ett vanligt bett."

charlotte~grattis baltazar, 9 år!

oj, nu är jag verkligen ute i sista sekunden då dagen tar slut om 10 minuter!

Baltazár fyller iallafall hela 9 år idag, stora pojken
Grattis världens bästa häst!'

amanda~bra dag!

Hejhej!
Följde ju med Charlotte idag på tävlingen, och måste bara säga hur kul det var att vara på Vännäs igen! Red ju där förr i tiden, och saknar det så himla mycket. Träffade en av mina gamla favorithästar Maja också♥

Charlotte och Baltazar var superduktiga iallafall och även om det vart kallt och man blev trött i slutet var det jättekul att följa med!:D


En ganska tråkig sak är ju att se alla småbarn rida runt på sina små tålmodiga ponnys med pessoa, sporrar och spö. 
Liksom, hur tänker föräldrarna? Barnen förstår ju inte bettets inverkan, eller hur deras sparkar mot den stackars hästen känns, men det borde ju ändå föräldrarna förstå? Tycker iallafall det är lite sjukt.. Inget elakt emot er som rider på pessoa! Är bara inget bett jag föredrar precis.;)

image description
Finaste Sessan! Nästa hopptävling som kommer ska vi också va med på!;)

charlotte~hoppfilm

Här kommer filmen från dagens hoppning:D
Kommentera gärna!

charlotte~hopptävling vännäs


Just hemkommen från tävlingen i vännäs! Vi kom dit vid 4 och jag fick ställa honom i nåt litet konstigt stall eftersom det inte fanns plats någon annanstans, men han verkade nöjd ändå. Vi chillade under klass 1 & 2, och på klass 3 så stod jag och Amanda som flaggare.
När det var gjort så gick vi och började göra i ordning Baltazar och sen tog vi honom till det lilla ridhuset och vi värmde upp där. Han var riktigt pigg och busig, det var till och med nära att jag föll av när han fick fnatt efter första skuttet på ett litet hinder haha, men jag satt kvar!! Synd att amanda inte filmade då, det måste ha sett riktigt roligt ut kan jag tänka mig;)
Vi hoppade på de två sista klasserna, 70 och 80 cm. Första klassen så var jag nervös så det blev lite stelt, dessutom satt jag framåtlutad och vi kom fel på andra hindret men vi fick felfritt och en rosett!
Andra klassen så kändes det bättre och vi fixade det felfritt också, så två blåvita rosetter hänger uppe på väggen nu! Jag har verkligen världens bästa häst,är så himla nöjd med honom♥
FILM KOMMER SEN!

inte så fina bilder, men hästen är fin!

charlotte~manen!



En riktigt dålig och ful mobilbild som jag snabbtog imorse, men det funkar!
Nu är han ju somsagt "korthårig" vilket jag tycker blev jättebra, ska bara jämna till det lite sen!
Vad tycker ni? Lång eller kort man?:)

amanda~äntligen hemma

Hej! Nu är jag äntligen hemma efter en helg i Ammarnäs, och en dag i Övik med massa härliga vänner!
Har ju inte kunnat blogga så särskilt bra när jag var i fjällen, och sen for jag jättetidigt idag med buss till Övik för att bada med massa folk (blev typ 16pers).
Var iallafall jättekul idag på badet:D


Har saknat mina fina pållisar så himla mycket så skyndade mig ut imorse för att pussa lite på dom!Måste ju hinna rida imorgon alltså, var verkligen längesen nu.




Bild från tävlingen på Umåker.

charlotte~startlista

Klass 5

1.      Alexandra Strömgren -                Montana

2.      Carolina Strömgren -                   Cool Guy

3.      Linnea Öjebrandt   -                     Verbero

4.      Charlotte Nord       -                     Baltazar

5.      Ronja Andersson     -                     Miracos Little Star

6.      Julia Bergman        -                     Carisma

 

Klass 6

1.      Madelene Mikkonen -                  My Fair

2.      Charlotte Nord       -                     Baltazar

3.      Ronja Andersson     -                     Miracos Little Star



Här har ni startlistan på de två klasser jag kommer starta i, 70 och 80 cm!
Ska dessutom vara flaggare på klass 3, då det är 14 ekipage haha.. Amanda ska ju följa med mig som hästskötare, vän och hjälp så det blir nog bra!:) Dessutom har jag världens bästa häst så det blir nog inga problem!♥

Smsade också Malin för att höra hur det var med Olle, han hade blivit sydd och var nu bandagerad men han kommer bli bra även om det lär ta tid!


charlotte~makeover

Dagen blev inte preciiis som jag hade tänkt.
Ville ju hemskt gärna rida idag men vädret lät mig inte göra det, såklart går det ju att rida ändå men varken jag eller Baltazar är särskilt förtjusta i blåst, snö och slask. Däremot gick vi över till Malin så Balte fick en makeover! Nu har han alltså kort man, vilket han blev jättesnygg i enligt mig!
Bild på Baltazars man ska ni få imorgon!
Då är det också blåbärshoppningen och... *trumvirvel* Baltazars födelsedag:D Min skrutt blir hela 9 år imorgon!♥
Däremot hade Malins ena häst Olle lyckats göra illa sig riktigt ordentligt i hagen, så han blödde ordentligt på ena frambenet.. vi lindade åt hårt eftersom han blödde rejält och sen kom Annica också och tittade på det innan vi lindade om med vadd och gasbinda och hela köret. Vetrinären skulle ringa upp så jag hoppas att dom har fått dit någon nu som har tittat på det, och att det inte var så jätteilla..
Malin & Olle:)

charlotte~that supercozy moment..




Behöver jag säga så mycket mer?

Nej men nu ska jag kliva upp ur min säng och göra något av den här dagen! Vi hörs!

charlotte~hoppa?

Funderar på att hoppa lite imorgon! Det vore skönt att hoppa lite innan klubbhoppningen eftersom jag och baltazar inte har hoppat på rätt länge nu..
Hur som helst, kanske jag kan fixa någon fotograf eller att det kanske kommer ett litet filmklipp imorgon!

charlotte~nökkvi


Har stått och smörjt mina träns och Baltazars sadel idag, sen for jag ut barbacka på Nökkvi med Linnea och Jago en sväng. Alla tränsen var ju kladdiga och nysmorda så jag fick rida med grimma och det gick bra ändå, min häst är ju så snäll!

Försöker plugga in lite vägmärken nu eftersom jag ska ta moppekortet nästa månad om allting går enligt planerna så mitt huvud är helt slut nu.. varför ska det finnas så många vägmärken? 

Manklippningen blir imorgon istället förresten, ni kan få före/efterbilder då!:)

charlotte~onsdagens outfit!

Det här väl ungefär det jag hade tänkt att ha på Baltazar på Onsdag!
Som sagt är det bara en klubbhoppning, men jag ser fram emot det ändå, det blir säkert roligt:)
Det är inte exakta tränset, men ett väldigt likt. På schabraket är det också inbroderat i silver Baltazár på ena sidan och C.Nordh på andra! Nu krånglar jag inte till det utan gör det väldigt enkelt, behövs ju inte mer utrustning än sådär:D

charlotte~magnus


Uttjatad bild, men gud vad min häst är vacker!♥

Dagen har varit lite hur som helst! Började med att vakna (såklart) och sen tog jag mig ut och sprang/gick powerwalk i ca 40 minuter. Kändes jävligt drygt om jag ska vara ärlig, men det känns däremot riktigt bra när man väl är färdig! Duschade osv, sen kom Magnus hit och vi for direkt ut en sväng med pållisarna.

Jag red Baltazar och han red Nökkvi, tror det var andra gången han red Nökkvi! Vi tog två galopper tror jag, och allting flöt bara på. Det var roligt!
Han hjälpte mig på kvällen att natta dom också, det var snällt:) 

Imorgon blir det att rida Baltazar, smörja sadlar & träns, fixa i boxarna och sen klockan 5-6 så ska Baltazar få sig en makeover! Vi går över till Malin och så ska hon hjälpa mig att klippa hans man:D:D


sötnosen fick vara med också!

amanda~GÄSP

Bildbomb nummer 1 kommer nu här, och den har ett lite speciellt tema, nämnligen gäspar;) HAHA ENJOY












Har säkert många fler men orkar inte leta mer just nu!

amanda~sitter i bastun med datorn

Tja! Efter en lång dag på fjället med skotern och i backen på snowboard sitter jag nu i bastun med datorn och väntar på att Matilda ska duscha klart.
Har varit en härlig dag och känns lite tråkigt att vi ska hem imorgon.. menmen. Har ju lovat er minst två bildbomber så ska försöka fixa det nu!

charlotte~världens bästa hästar

Jag kände mig inte alls på bra humör och gick bara omkring här hemma och gnällde. Klockan gick och blev tillslut 9 då jag fick tvinga mig ut till hästarna. Direkt jag kom ut så kändes allting så mycket bättre.
Hästarna var så mysiga när jag mockade och när jag hade tagit in dom så satte jag mig bredvid baltazars hö och bara lyssnade på hur de stod och tuggade. Allting kändes så jävla bra.
Ibland glömmer vi nog bort hur fantastiska hästarna är. Hur dom kan göra oss lyckliga varje sekund varje dag. 
Mina hästar gör mig så glad och får mig alltid att må bra även om allt annat kan kännas jobbigt och det betyder otroligt mycket för mig! Dom är bäst♥

charlotte~avramlingar

Fick blogglust men har inget särskilt att blogga om för tillfället, därför tänkte jag göra det som alla gör någon gång som hästbloggare! Nämligen berätta lite om mina avramlingar genom åren;)

Jag har tappat räkningen, men jag tänkte berätta om några som jag minns bäst!


De flesta av er vet nog att jag hade en islandshäst som hette Garpur, han fick fång för ungefär ett år sen och han somnade in förra sommaren efter fyra underbara år tillsammans♥

Iallafall, han var en riktig buse som bockade och hittade på alla möjligt..
1. Första gången jag ramlade av honom så var jag 10 år, vi skulle galoppera upp för en backe och det gick jättebra. När vi kommit upp för backen så tvärstannade han för att han såg några kor som sprang runt i en hage en bit bort. Han fick fnatt, vände sig om, bockade av mig och sprang hem.. 


2. Hösten 2010 så skulle jag ut och rida på honom själv, och jag visste att han förmodligen skulle försöka kasta sig om för att springa hem (han gick seriöst inte att rida ut på själv..) men ändå red jag barbacka för jag tycker om att utmana ödet! Såklart hann vi bara ungefär 30 meter hemifrån innan han kastade sig, jag föll, han råkade kliva på mitt ben, och sen sprang han till åkern vid huset och åt! 

3. Förut red jag på SURF (södra umeå ryttarförening) och en dag hade vi hoppning! Jag red hästen Ryza som jag aldrig hade ridit förut, och hon är väldigt hoppglad! Jag hade lite långa stigläder, vi hoppade, jag föll, jag fastnade i stigbygeln och släpades efter en bit innan jag tog mig lös. Det var lite läskigt, men det gick bra! Hade henne hopplektionen veckan efter också, och det gick bara bra!


4. Som ni också kanske vet redan så hade jag en islandshäst som heter Funi förut också! Han var däremot bara min i ett halvår och det var i stort sett bestämt från början att vi inte skulle behålla honom så länge, utan han blev såld till Mattias som har sina två hästar i Amandas stall!

Ganska just efter att vi hade sålt honom så for jag och red honom med Amanda, vi var på Linneas ridbana och småhoppade lite. På något sätt snubblade han till i någon grop, och vi gick omkull! Fick honom över ena benet, men varken jag eller honom gjorde illa oss! Fick en del snygga blåmärken men annars gick det bra.


5. Polapir (pyrre) är en b-ponny som står på SURF. När jag hade nyopererat bort min blindtarm så hade jag honom på ett barbackapass, och jag kan ju tycka att det var lite väl tidigt för mig att rida då men vem bryr sig;) Travade iallafall runt och tillslut tappade jag balansen och gled av, men jag fick mig bara ett gott skratt!


6. Nökkvi har jag inte ramlat av så många gånger ändå! Tror det var förra hösten jag red honom lite fram och tillbaka på en väg bredvid mitt hus och när jag galopperade barbacka förbi uppfarten till stallet så tvärsvängde han upp och jag gled ner i det geggiga diket! Min pappa tyckte att det var jätteroligt så han stod och garvade uppe på gården haha!


7. Loke var min favoritponny under många är på ridskolan! 
När vi hade börjat galoppera så galopperade man en och en, eller i par lite då och då, innan man började galoppera allihopa samtidigt. En gång skulle jag och Loke galoppera och han blev skrämd så han sprang för fort och jag tappade balansen och föll av! 
Min ridlärare hade frågat mig om det kändes okej att sitta upp igen efteråt, och jag hade svarat nåt i stil med "klart jag ska upp igen! man ska alltid upp på hästryggen efter att man har fallit av!"

Skulle kunna berätta om många fler gånger, men jag orkar inte skriva mer och ni som orkat läsa allt borde få credit! Avslutar här:D


charlotte~hästarna

Hästarna har ridits idag av Therese och hennes kompis Selma. Jag följde med och cyklade/gick/sprang,
dom var duktiga och hästarna var på bra humör!

Vet inte om jag far till Signe ikväll och sover där eller hur det blir men jag hoppas ni får en bra kväll!:)

amanda~fjälliiiis

Nu är jag och Matilda i Ammarnäs! Vi har just bastat och duschat och hade snart tänkt gå ut en sväng och checka läget,haha.
Imorgon blir det nog snowboard så det blir nice.
Det funkar att lägga upp bilder här!! Så hade tänkt göra MINST 2 bildinlägg under helgen, håll utkik;)
Glad påsk nu allihopa!

charlotte~GLAD PÅSK!

Glad påsk allihop!:)
Kom just in från hästarna, red Baltazar en sväng och var ute i kanske 40-45 minuter. 
Han var så fin idag, helt sjukt! Ibland går det så himla bra och ibland funkar det inte alls lika bra men idag var en höjdardag!
Däremot hände en sak! Vi träffade på Jago, Linnea och hennes pappa som var ute med släden och Baltazar stannade och vägrade röra sig framåt, han vara glodde på dom. Sen tvärsvängde han runt och skenade hemåt! Fick stopp ganska fort och sen vände jag runt honom. När dom sen kom ikapp oss så förstod han att de inte var något farligt och vi kunde fortsätta ridturen haha! Knäppisen:D

amanda~fjällen

Haha två bilder från igår då jag och Matilda myste lite med hästarna i hagen♥
Var egentligen tänkt att vi skulle rida men skotern och massa saker stod ivägen så vi fick inte in dom haha.

Nu ska vi till fjällen, uppdaterar om internet funkar där! :D

charlotte~lov nu!!



Mamma och jag svängde förbi Granngården idag och snabbköpte ett grimskaft som ska matcha med nya grimman och gummisnoddar till mina stigbyglar då ena har försvunnit!

Nu börjar jag småtagga inför Onsdag, då är det ju blåbärshoppning på Vännäs som gäller. Alla andra lär ju tävla några dagar efteråt då det är "riktiga" tävlingar, men jag har varken lincens eller grönt kort och just nu är jag jättenöjd med klubbtävlingar! 

Efter skolan så gick jag och Britta till stan, sen mötte vi upp Nils och Sammy och gick till Berghem där Joel, Emil och William var. Julia och Angelica kom sen också! Vid 3 kom mamma, vi hämtade min storasyster Alexandra och sen tog vi första gardasilsprutan.. aj. Gick på stan med Alex och sen for vi förbi Emma som var i stallet på slättan, jag grattade henne för hon fyller år idag!! och nu på kvällen har jag varit med familjen + mormor och morfar på All stars hela kvällen. Eller som min lillebror Martin kallade det, Singstar!


Alltså ingen hästdag, och inget hästinlägg blev det heller egentligen. Nu är det lov = mycket, bra uppdatering!

charlotte~hästisar

Jag tycker att det är så mysigt att släppa ut hästarna på morgonen!
Dom är alltid fulla med spån och sen travar dom bort till höet. "så fina hästar jag har" tänker jag varje gång!

Idag slutar jag hur tidigt som helst, mellan 11 och 12. Ska fara och ta gardasilspruta vid 3, så jag får inte fara hem heller.. men kanske att mina vänner vill hitta på nå! 

Vill rida när jag kommer hem men vi får se:D

amanda~två handhästar

'
Haha hittade en charmig sommarbild på min fina Prinsessa!♥


Idag har jag ju som sagt ridit Sessan med två handhästar, nämligen Aldis och Flóra. Det gick bra och det var jättekul!
Linnéa var med på Aria och hade Duna som handhäst. Vi travade en hel del, men min kära häst kunde ju såklart inte trava idag utan ville bara galoppera..

Imorgon börjar ett efterlängtat påsklov!! Ska bli så himla skönt att va ledig ett tag, och på Fredag drar jag och Matilda till fjällen, så det kanske inte blir bästa uppdateringen i helgen, eller så blir det de;)
Får se helt enkelt.. Kan ju inte uppdatera om hästarna iallafall.


charlotte~fotogenique?




Han hatar inte att vara med på bild iallafall..;)

charlotte~longerat, ramlat, rullat

Onsdagen avklarad i stort sett!
Hade bad i skolan idag, sista badet det här året och vi hade praktiskt prov då vi hade livräddning som jag tror gick okej. Blev iallafall rätt trött av att simma så jag bestämde mig för att longera Baltazar istället för att rida!

Vi gick över till en gård bredvid min där jag får hålla till och där var det ca 15-20 cm snö så det var perfekt för honom att jogga runt där, efter att vi skrittat igång såklart. Men, helt från ingenstans så halkar han och faller! Jag hann ju bli rädd att han skulle göra illa sig eller få panik, men han klev direkt upp och ställde sig och tittade på mig, som att han själv inte hade hunnit förstå vad som hände! Jag gick fram och klappade honom och gav honom en godis, och sen fick han röra lite på sig och som tur var hade han inte gjort illa sig!

Vi gick hem igen och så fick han skritta runt lite innan jag tog in honom i hagen och strechade lite snabbt och jag kände igenom honom bara för säkerhetsskull. Dessutom rullade han sig två gånger när jag släppte honom så
jag tror han mår bra;)



Gullisen idag♥
filmat med mobilen och jag vet inte riktigt hur jag fick in det på youtube, men jag hoppas det funkar att se den ändå!:)

amanda~ut nu

Sitter på hästryggen just nu och väntar på att Linnéa ska bli klar. Idag ska jag få prova rida med två handhästar, det blir spännande;) hör av mig sen!

 

amanda~helt slut


Två iPhone bilder från dagen.


Nu är jag helt slut och ska alldeles snart dejta kudden! Idag har jag hunnit med ett fyspass på idrotten, ridit Sikkan Sessan och Flóra, gå/sprungit hem från Linnéa, hämtat hö, gjort alla stallsysslor samt duschat nyss.
Gick så himla bra att rida idag! 
När jag red Sikkan så red Linnéa den där unghästen som jag pratade om igår, och dom båda skötte sig superbra. Spännande att vara ute med en unghäst sådär!
Sen var det Flóras tur och då red Linnéa Aria. Vi red upp i skogen en bit och plumsade i lite djupare snö, huuuuur härligt som helst verkligen.
När jag var klar hos Linnéa skyndade jag mig hem och red ut med Sessan, hon var också riktigt duktig idag.



Nu ska jag försöka sova.. Fick inte sova någonting inatt nästan eftersom Chili (min hamster) var dryg och höll på och bita i buren så det typ ekade i rummet. Slutade med att jag sov på soffan,hehe.


charlotte~nya bilder

Red Baltazar när jag kom hem idag! Det gick väl sådär.  
Tog lite bilder snabbt också, här kommer dom. Världens finaste häst har jag♥




charlotte~hö, boxar och so


Pluggat SO, tömt boxarna och hämtat hö har varit dagens uppgifter. Inte direkt mina favoritsysslor, men det ska ju göras. Hann inte rida men imorgon är det inget plugg så då far vi nog ut om vi inte hittar någon öppen yta så att vi kan jobba lite på volt!

Nu är det ju ljust på dagarna när jag kommer hem så ska försöka fota lite imorgon eller nåt:D

amanda~sommar<3

Åh vad jag saknar sommaren nu alltså! Kan tänka mig att det inte bara är jag som gör det.. Man blir så himla glad på sommaren och allt är som bäst då.<3

amanda~fjantsessan

Hej!
Nu har jag hunnit rida Sikkan Flora och Sessan. Gick väl rätt så bra med alla tre! När jag red Sikkan så skulle Linnéa rida en unghäst för första gången på en ridtur så det var jättespännande men det gick superbra och vi travade lite där också!
Efter det red vi ut med Flóra och Aldis och det gick bra det med.

Sen gick jag hem till mig och tog in Prinsessa. Hon var inte lite pigg idag.. bustjejen! Red barbacka (lat som jag är) och sen när vi travade så var det typ två skott(eller nåt) som avlossades på andra sidan byn och då blev hon jätterädd och hoppade åt sidan, då var det lite nära att jag åkte av! 
Men så bra som jag är så stannade jag kvar;) Hon var väldigt fjantig idag som hon kan bli när hon har vilat eller inte blivit riden ordentligt, så hon hoppade till för dom mest vardagliga och självklara sakerna, haha!

Jag är iallafall nöjd med alla tre och nu ska jag försöka sova innan det blir skola imorgon igen.. Bara att hålla ut, snart är det lov.



Linnéas hästar.




charlotte~man




Bild 1: kort man
Bild 2: lång man

Jag tycker att han är snyggare i kort! Vill klippa honom men vågar inte själv.. tänk om det skulle bli ojämnt och fult! Kanske att jag ber någon om hjälp sen om jag bestämmer mig för att klippa honom:)

Vad tycker ni?


amanda~hästarna vilar samt ny design!

Ja nu har vi en ny design här på bloggen! Vad tycker ni om den? Finns fortfarande lite småsaker som ska fixas men den är ändå hyfsat klar.


Det är ett helt galet väder här och snöar som tusan, tråkigt när det äntligen började gå mot vår här uppe i Norrland.
Men nej, inte det inte. Hästarna vilar nog idag, var inne på att rida först men vädret är ju som det är och sen har jag huvudvärk också.
Var ju tävlingar idag på Umåker också, undrar hur det gick att tävla i det här vädret egentligen..

Det är något fel med mitt internet eller nåt sånt, så kan inte lägga upp bilder.. Surt, men ska försöka få ordning på det!

charlotte~nu har det hänt en del!

Ser ni inte den nya designen så tryck f5!

Nu har jag och Amanda suttit och fixat på bloggen men det är några små detaljer kvar som vi gör sen.
Vad tycker ni? Vore roligt med lite åsikter!

Helt plötsligt är det vinter igen och det gör mig ledsen. Nyss var det asfalt och snön smälte men idag så är det verkligen motsatsen, flera decimeter snö har fallit och jag tog in hästarna i sina boxar för jag vill inte att dom snöar över.. Ingen ridning idag helt enkelt.

bloggen

Som ni ser så är bloggen stökig som attan just nu tyvärr, ska försöka ordna upp det!

amanda~bilder från tävlingarna

RSS 2.0